Bij het BMX’en heeft iedereen een eigen nummer. Inmiddels zou ik niet meer zonder mijn nummer 110 willen.

In de volksmond worden nummers in het BMX rugnummers genoemd, binnen de sport heten het career numbers. Deze kun je aanvragen het jaar voordat je bij de Elite Men of Women gaat fietsen. Dit nummer hoort dan bij jouw naam zolang je BMX-carrière loopt. Bijna alle Elite Men en Women hebben dus hun ‘eigen’ nummer. Binnen de BMX-wereld kent iedereen de nummers die bij de toppers horen.

“Ik heb na de Spelen 110 aangevraagd bij de UCI als carrière nummer”

Mijn nummer is #110, deze heb ik eind 2012 pas gekozen. Ik heb vijf jaar voorafgaand aan de nationale selectie op het nederlandse merk Meybo gefietst, voor op de fiets stonden toen drie eentjes, die één grote M moesten vormen. Ik vond dat er wel gaaf uitzien, en vond het ook een mooi nummer, omdat het drie keer nummer één was. Verder zit er geen speciale betekenis aan, maar ik vond het wel gaaf eruit zien. Toen ik op de carrièrenummer lijst ging kijken, was dit nummer helaas al bezet. Het meisje die toen 111 had, fietste haast niet meer, dus heb haar zelfs nog gevraagd of zij het nummer kon laten vallen. Dit wilde ze helaas niet doen. Ik moest dus iets anders kiezen. Ik had verder geen ander nummer wat ik mooi vond en wilde geen nummer kiezen omdat het moest. Ik liet het daarom nog even open.

Voor de Olympische Spelen kreeg ik 120 toegewezen. Ik heb toen gevraagd of ik niet met 110 mocht rijden, dat leek het meest op 111. Met de Olympische Spelen heb ik toen dus met 110 gereden en brons gehaald. Daarna wilde ik natuurlijk niet meer veranderen van nummer. Iedereen had mij zien fietsen met 110. Ik heb na de Spelen 110 daarom aangevraagd bij de UCI als carrièrenummer. Sinds 1 januari 2013 is #110 officieel van mij.

Iedereen kent mij als nummer 110. Ik heb er nu twee seizoenen mee gefietst en al een hele hoop resultaten mee gehaald. Iedereen binnen de BMX weet dat 110 bij mij hoort. Waarom zou ik nog wisselen? Er is nog steeds geen ander carrière nummer wat ik graag zou willen hebben. Inmiddels is 111 wel een keer vrij gekomen, maar persoonlijk vind ik 110 nu mooier.

“Het enige nummer waar ik 110 voor zou willen wisselen is nummer 1”

Als je in de WK finale staat en je wordt bijvoorbeeld vijfde, wat ik afgelopen WK ben geworden, dan mag je kiezen of je tot en met het volgende WK met je eigen nummer rijdt, of met nummer 5. Je eigen carrièrenummer blijft dan gewoon bezet. Voor mij hoeft dat eigenlijk niet, behalve met één nummer. Het enige nummer waar ik 110 voor zou willen wisselen is nummer 1. Dat zou betekenen dat ik Wereldkampioen ben geworden. Daar zou ik graag nog eens mee rijden natuurlijk!