Terugblik op mijn hoogtepunten van afgelopen seizoen: de European Games in Baku, het NK, EK, WK en de Wereldbeker in Rockhill

European Games Baku
Mijn eerste grote wedstrijd van afgelopen seizoen was de European Games in Baku. Dit was ook meteen mijn eerste wedstrijd van het seizoen op een SX-baan, een BMX-baan met een acht meter hoge heuvel. Ik voelde me redelijk goed voorbereid op Baku, maar terugkomend van een blessure is het toch altijd even spannend. In Baku waaide het verschrikkelijk hard, dus tijdens de training moest ik wel met enige moeite mijn angst overwinnen om toch weer te gaan fietsen. Als je een lange periode heb moeten revalideren, start je toch meer voorzichtig dan normaal.

Met een elfde plek in de tijdrit en een vijfde plek tijdens de race heb ik niet het resultaat behaald wat ik voor ogen had. Ik merkte gewoon dat ik op de beslissende momenten kracht tekort kwam, vanwege mijn knie. Ik had wel weer mijn eerste grote wedstrijd op een redelijk niveau gefietst sinds mijn blessure en daar was ik blij mee.

Nederlands Kampioenschap, in Klazienaveen
Het Nederlands Kampioenschap werd gehouden in Klazienaveen. De baan daar is erg technisch en daardoor was ik met mijn knie in het nadeel. Doordat er geen hoge startheuvel is, zoals bij de wereldbekers, had ik dus meer kracht nodig om explosief en snel te starten. Ik was nog niet helemaal terug op mijn oude niveau, dus ik had gewoon moeite om op snelheid te komen.

Tijdens de timetrial heb ik mijn Nederlandse titel weten te verdedigen. Mijn startsnelheid was laag omdat ik nog niet sterk genoeg was, maar dat wist ik. Op het tweede deel van de baan heb ik mijn langzamere start weten te compenseren en een hogere gemiddelde baansnelheid neer weten te zetten als de rest.

De tweede dag van het NK voelde ik me niet fit. Ik had slecht geslapen en was verkouden. Daardoor verliep de wedstrijd voor mij erg moeizaam. Ik heb tot de finale energie gespaard. In de finale wist ik dat ik niet sterk genoeg was om vanaf het begin af aan de leiding te nemen. Mijn plan was daarom volgen en jagen, op de finish wist ik net naast Merle van Benthem te komen, een foto finish. Het duurde even voordat de winnaar bekend werd gemaakt, maar uiteindelijk had ik met een miniem verschil gewonnen. Ik was super blij met beide titels!

“De eerste helft van afgelopen seizoen heeft vooral in het teken gestaan van terug komen op mijn oude niveau”

Europees Kampioenschap, in Erp
Net als op het NK was hier wederom een kleine startheuvel van vijf meter hoog. Mijn verwachtingen waren daarom niet al te hoog. Ik gaf mezelf geen grote kans om mijn titel van het jaar daarvoor succesvol te verdedigen. De finale ging echter beter dan ik had verwacht. Ik verbaasde mezelf met een snel eerste stuk en ik zat in een vijfde positie. Op de tweede helft van de baan wist ik mezelf naar het podium te fietsen. Ik was erg blij met mijn derde plek en de eerste plek voor mijn teamgenootje Elke Vanhoof. Erg leuk voor haar en dus niet erg om mijn titel aan haar af te staan.
Wereldkampioenschap, in Zolder
Tijdens het WK was ik nog niet terug op mijn oude niveau. Hier rijden de snelste meiden van de wereld dus mijn verwachtingen waren wederom niet al te hoog. Als je wilt winnen op een WK moet alles top zijn. Mijn doel was daarom voor zowel de tijdrit als de wedstrijd om binnen de top acht te eindigen. Tijdens de tijdrit noteerde ik de vierde snelste tijd, ver boven mijn verwachting! Ik was daarom erg tevreden met mijn race.

De volgende dag was het weer omgeslagen, het was erg stormachtig. De wedstrijdleiding besloot daarom dat het te gevaarlijk was om van de acht meter heuvel te starten en in plaats daarvan voor de vijf meter heuvel te gaan. Dit was even aanpassen voor mij, maar achteraf pakte dit erg gunstig uit. Doordat ik een super start had lag ik in derde positie op het eerste stuk, maar ik zat wel aan buitenkant dat maakte het erg lastig. Ik finishte uiteindelijk als vijfde. Ik ben erg tevreden met mijn prestaties op het WK. Twee maanden daarvoor was ik pas weer begonnen met wedstrijden te fietsen en dan zo presteren op het WK had ik nooit verwacht, echt top!

Wereldbeker, in Rockhill
De hele week voor de wedstrijd lag ik ziek op bed. Ik dacht dat ik er helemaal doorheen zat, maar op de wedstrijddag voelde ik mezelf nog slechter. Ik heb alles eruit gereden wat ik kon. Ik was zeker niet sterk die dag maar reed erg slim en wist daarmee het seizoen af te sluiten op het podium. Ik was erg blij met mijn derde plek op deze wereldbeker. Het was een mooie afsluiter en gezien mijn situatie had ik er alles uitgehaald wat erin zat.

De eerste helft van afgelopen seizoen heeft vooral in het teken gestaan van terug komen op mijn oude niveau. Ook in de tweede helft van het seizoen was ik hier nog in stappen aan het maken. Aankomend seizoen is kwalificeren voor de Olympische Spelen mijn grootste uitdaging. Ik kijk er erg naar uit. Tussen de wedstrijden door ben ik ook nog in Rio geweest voor het test evenement van de Olympische baan. De baan lag er niet goed bij en er moest veel gebeuren voordat we eindelijk van start konden. Het is wel fijn om alvast een eerste indruk te hebben van hoe het daar is.

Ik heb het seizoen afgesloten met een vakantie naar Curacao. Even de batterijen opladen om volledig uitgerust de voorbereiding in te gaan op volgend jaar. Ik heb er in ieder geval veel zin in!