Het was weer heerlijk om afgelopen weekend in eigen land te fietsen. De Europese ronde in Erp was me goed bevallen, ondanks dat de baan best pittig aanvoelde, na een hele dag racen. Voor de zondag stond ik wel ingeschreven, maar ik had voor mezelf van te voren al besloten om maar één dag te racen. Er staan de komende 2 weekenden, twee wereldbekers op het programma, waarbij ik topfit aanwezig wil zijn!

Tijdens de wereldbekers moeten we dit seizoen ook twee dagen racen, vanwege het nieuwe concept. Dit gaan dus twee zware weken worden! Voorgaande jaren hadden we in een wereldbeker weekend, een kwalificatiedag en een wedstrijddag. Tijdens de kwalificatie moest de top-8, één rondje fietsen op tijd en de rest moesten 3 kwalificatie ritten rijden. Deze dag hield voor mij meestal in dat ik maar 1 inspanning hoefde te leveren, tijdens de tijdrit. Wat eigenlijk niet vermoeiend was! Komend weekend op Papendal  zal het anders zijn. Vanaf dit jaar rijden we twee volledige wedstrijddagen. Van kwalificatie tot en met de finale. Dit houdt in dat je 4 rondes op een dag rijdt, als je het tenminste tot en met de finale weet te halen. De dag begint om 11 uur, en is afgelopen om 7 uur ’s avonds. Dit zijn dus twee lange en vermoeiende dagen. Daarnaast is het kwalificatiesysteem ook veranderd. Waar je vorig jaar nog 3 kansen kreeg om je voor de kwart finale te plaatsen, krijg je er nu maar 2. De kwartfinale was vervolgens nog eens 3 kansen en nu ook maar één! Dus je kunt jezelf nu nog minder fouten permitteren, want je dag is zo voorbij! Elke ronde gaan de eerste 4 rijders door en we beginnen de dag met een kwalificatie rondje. Als je hier bij de eerste 4 eindigt, ga je rechtstreeks door naar de 1/4 finale. Zit je niet bij de eerste 4, dan ga je naar de LCQ (Last Chance Qualifier). Dit is de laatste kans om je te kwalificeren voor de 1/4 finale. Hier gaan ook weer de eerste 4 door. Vanaf de 1/4 finale is het een rechtstreekse knock out. De top 4 gaat door naar de halve finale en dan hetzelfde voor de finale!

Deze week ligt mijn volledige focus op Papendal en staat alles in het teken van aankomend weekend. Dit betekent goed voelen, rusten, een paar korte kwalitatieve trainingen en dan fit en met veel zin het weekend in gaan. Maandag heb ik een krachttraining gedaan, kort maar krachtig. Vandaag had ik een baantraining in Zolder. Deze week mogen we niet meer op de baan op Papendal trainen, dus vandaar de training in Zolder. Daar rijden we volgende week de Wereldbeker. Dus was het ook goed, om daar wat extra tijd door te brengen. Helaas was het weer vandaag wel wat minder! Morgen heb ik een totale rustdag… Dan ga ik even langs de sportmasseur, Gert van Heck. Donderdag nog even een korte krachttraining en dan gaan we het weekend in. Zo fris mogelijk! Tussendoor ben ik veel op de bank te vinden, met mijn benen omhoog! Komende twee weken zien er doordeweeks dus niet zo spannend uit voor mij. Vooral veel bankhangen, rusten en een paar korte trainingen. In het weekend zal het toch flink zwaar zijn. Het zijn maximaal 5 rondes die je moet racen, maar die 5 rondes zijn fysiek, maar ook mentaal zwaar. Zo’n weekend kost veel energie. Volle bak gaan tot aan de finish, maximaal verzuren en dat 4-5 keer als je de finale behaalt! Daarnaast het feit dat we van 11 ’s ochtends tot 7 ’s avonds op de baan aanwezig zijn, waarbij er mentaal ook nog veel van je gevraagd wordt. Elke ronde weer 100% presteren! En dit dan twee dagen achter elkaar. Het klinkt als een eitje, als ik het zo typ, maar toch is het een slopend weekend! Dan ben ik heel blij als ik maandag een rustdag heb en even mag bijkomen en een rondje op de racefiets uit kan gaan fietsen, om alle zuren uit de benen te fietsen!

Morgenavond heb ik een leuke afleiding. Morgen worden alle winnaars van de afgelopen zes jaar Papendal gehuldigd en krijgen wij een plekje op de ‘Wall of Framed’. Deze huldiging vindt plaats in het Hotel/Congrescentrum Papendal. Ik vind het een super initiatief en ben ook zeer benieuwd wat het allemaal inhoudt!

Ook een leuke afleiding is dat Sarah walker bij ons logeert. Sarah is inmiddels al 2 weken hier. Natuurlijk is ze hier voor de wereldbekers, maar ze is eerder naar Nederland gekomen, om nog wat extra tijd te kunnen doorbrengen op de baan op Papendal. In Nieuw Zeeland hebben ze geen Supercross baan, waar ze zomaar kunnen gaan trainen. Dus wilde ze zich voor het wereldbeker seizoen toch nog graag even voorbereiden op de heuvel van Papendal. Groot gelijk natuurlijk! Ik ben inmiddels ook al een paar keer op bezoek geweest in Nieuw Zeeland bij haar en voor de Spelen van 2012 is zij ook op Papendal geweest, om samen met mij voor te bereiden op de Olympische Spelen. Toen hebben we samen getraind en elkaar sterker gemaakt en dat doen we nu ook. Samen trainen en elkaar sterker en sneller maken! En ondertussen is het natuurlijk ook gewoon gezellig! Nou zul je misschien denken, dat is toch een beetje raar, trainen met je concurrent… Misschien klinkt het raar, maar eigenlijk is het best logisch. Je wilt natuurlijk niet onder doen voor elkaar, dus we pushen elkaar naar een hoger level. Vrienden naast de baan, maar concurrenten op de baan!