Eind 2016 is het niet alleen de afsluiting van een Olympisch jaar, maar ook van een vierjarige Olympische periode. Dat betekent dat we nu niet alleen toewerken naar een nieuw seizoen, maar ook al starten met de voorbereidingen van Tokio in 2020.

EEN NIEUWE OLYMPISCHE PERIODE

Het begin van een nieuwe Olympische periode is het perfecte moment om nieuwe dingen te proberen. Het is namelijk niet verstandig, tijdens of net voor een Olympisch jaar nog grote veranderingen toe te passen. Komend seizoen begin ik met het testen van nieuwe technologieën en aanpassingen in mijn trainingsschema’s. Zo draai ik dit jaar een ander winterprogramma, de nadruk van de training ligt nu meer op explosiviteit, in plaats van het trainen van brute kracht. Ook wil ik deze winter niet zwaarder worden, maar wel explosiever en sneller. Dit jaar heb ik al veel meer snelheid ontwikkeld op de start, maar vooral op de eerste tien meter valt nog een hoop tijd te winnen.

“De nadruk van de training ligt nu meer op explosiviteit”

Naast de aanpassingen in de trainingen, willen we testen gaan doen met de fiets. Hierbij kun je denken aan onderzoek naar aerodynamica in een windtunnel en het testen met verschillende onderdelen. Hier kan ik uiteraard niet te veel over uitweiden, want we willen de concurrenten natuurlijk niet wijzer maken dan ze al zijn.

ONDERZOEK EN CLINICS

Onderzoek naar nieuwe technologieën en vormen van training aanpassen is natuurlijk erg goed. Maar het mag niet in de weg staan van mijn hoofddoel voor 2017, het winnen van het WK in Rockhill. De bedoeling is ik mijzelf met deze nieuwe manier van trainen nog beter voorbereid en sneller wordt op de start. Dat is voor Rockhill erg belangrijk, aangezien je op de baan weinig verschil kunt maken. Een snelle start is dus van cruciaal belang.

“Een snelle start is van cruciaal belang”

Naast het sportieve gedeelte wil ik mij dit jaar ook verder ontwikkelen op maatschappelijk vlak. Zo heb ik het idee om een aantal clinic’s te gaan geven aan kids die willen gaan BMX-en om zo de sport te promoten. 2017 is daarvoor een perfect jaar, de druk van de spelen is nu even wat minder en dat geeft de ruimte om op andere gebieden wat extra te doen.

In het kort wordt 2017 dus een interessant jaar met een hoop nieuwe uitdagingen. De voorbereidingen voor 2020 zijn al in volle gang en ik hoop met mijn inzet van komend seizoen in Tokio een streepje voor te hebben.