Afgelopen week wederom een zwaar weekje krachttraining afgesloten. In de winter leggen we de basis voor het hele seizoen. Topfit de winter uitkomen is het doel en een belangrijk onderdeel daarvan, is de krachttraining. BMX is een krachtige, explosieve sport! Dus hoe sterker, maar zeker ook explosiever je bent, hoe sneller je op gang bent met de fiets. Daarom doen we in de winterperiode veel aan krachttraining.

Deze winter doe ik twee krachttrainingen in de week, in de sportschool bij Speijers Sports. Daarnaast doe ik op de fiets, ook nog één ‘krachttraining’ in de week. Normaal door het seizoen heen, ga ik ook twee keer in de week naar Speijers Sports. Maar soms ook maar één keer. In de winter hoef ik in het weekend niet uitgerust te zijn en gaat het alleen maar om de opbouw. Vandaar dat ik mezelf nu helemaal moe kan trainen. Dat kan in het seizoen natuurlijk niet, want dan werk je naar een wedstrijd toe en moet je uitgerust aan de start verschijnen.

Ik zit nog in de eerste fase van mijn wintertraining en mijn weekje ziet er op dit moment ongeveer zo uit. Op maandag doe ik een baantraining en een krachttraining. Op dinsdag een starttraining en een conditietraining op de racefiets. Woensdags een krachttraining, dit kan op de fiets, of op een Wattbike. Daarnaast ook nog een baantraining. De donderdag is een herstel dag, met een rustige baantraining. Vrijdags doe ik weer een krachttraining, met ‘s middags een conditietraining op de racefiets. Zaterdags sluit ik mijn week af met een baantraining en een interval/conditietraining op de BMX baan. Zondag is mijn ‘bankhangdag’!

Het gaat bij krachttraining om het hele lichaam. Niet alleen de benen dus, wat je wellicht wel zou denken bij BMX! De oefeningen die ik het liefste doe, zijn de Power Clean en Back Squat. De Power Clean is vooral voor de benen en heupen en is een explosieve oefening. De Back Squat is echt voor de benen, vooral om sterker te worden. Iedere winter wil ik weer sterker, sneller en beter worden. Elk jaar vergelijken we de resultaten en leggen we de lat elke keer iets hoger! Ik probeer er elke winter weer net zo hard voor te gaan en dat zal altijd zo blijven. Hard trainen met het team, elkaar pushen en veel plezier maken!

Ik wil iedereen een super fijne en gezellige kerst wensen! Ook wens ik jullie allemaal een gelukkig, sportief en succesvol nieuwjaar toe! Op naar 2018!!!