Vergeet de blauwe plekken, mijn crash en mijn enorme jetlag, want ik ga naar de Olympische spelen!

Colombia is echt een BMX land en Mariana Pajón is de koningin. Hoe enorm populair Mariana in Colombia is, valt bijna niet uit te leggen. Dat ze een levende legende is, merk je gelijk wanneer je bij de naar Mariana Pajón vernoemde BMX baan in Medellín aankomt. Er hangt een enorm billboard met haar afbeelding en wanneer ze wordt aangekondigd voor de race gaat het publiek enorm uit zijn dak!

“Maar het maakt nu eigenlijk allemaal niets meer uit, want ik ga naar Rio”

Vanochtend voelde het als of er met een vrachtwagen over mijn hoofd is gereden. Na een lange reis van ongeveer dertig uur kwamen we gisteren rond middernacht aan in Nederland. Normaal gesproken ben ik al geen fan van lange vluchten, maar door een vertraging in Colombia hadden we de laatste vlucht van Parijs naar Amsterdam gemist. Vervolgens moesten we ook nog vliegen via Genève. Maar het maakt nu eigenlijk allemaal niets meer uit, want ik ga naar Rio!

Uitvallen tijdens de kwartfinales van het WK was natuurlijk enorm balen, maar het is niet zo dat ik niet goed genoeg was. De bult waar ik crashte was enorm lastig en er waren al veel BMX’ers op die plek gevallen. De andere keren had ik geen problemen met deze bult, maar tijdens de kwalificaties was ik denk ik te gretig en kwam ik er niet hoog genoeg over heen. Daardoor landde ik te hard en schoot mijn stuur uit mijn handen, einde WK…

“De Smulders zusjes komen eraan”

Toch heb ik een positief gevoel overgehouden aan het WK in Medellín, al was het alleen maar vanwege de geweldige prestaties van mijn zusje Merel. De NOS schreef afgelopen week al ‘de Smulders komen eraan’ en die titel heeft Merel absoluut waargemaakt. Op de tijdrit werd ze wereldkampioene bij de jeugd, een titel die ik nooit heb gewonnen. Een dag later werd ze vijfde. Rio komt voor haar te vroeg, maar ze is klaar voor de stap naar de senioren!

 

Door mijn zilveren medaille op de tijdrit heb ik aangetoond dat ik bij de absolute top thuis hoor en de olympisch en wereldkampioene Mariana Pajón achter me kan laten. Ik voel me sterk en ik ben klaar voor Rio!

Foto’s: Craig Dutton